aanhanger-verlichting-welke-stekker

Omdat er verschillende soorten stekkers voor aanhanger verlichting op de markt zijn, is het soms niet helemaal duidelijk welke stekker je precies nodig bent. In deze blog proberen we dit te verduidelijken.

In principe zijn er 2 verschillende aanhanger stekkers: de 7-polige en de 13-polige. Van de laatste zijn er weer 3 verschillende modellen, waarvan de Jaeger stekker het meest wordt gebruikt in Nederland. Deze verschillende types worden later in deze blog verder uitgelicht.

Verschil tussen 7- en 13-polige stekker

Het verschil zit hem, zoals de naam al zegt, in de polen die aangesloten kunnen worden. Een 13-polige stekker heeft meer aansluitmogelijkheden dan een 7-polige stekker en kan dus meer bronnen voorzien van stroom.

Voor 1996 waren vrijwel alle aanhangers voorzien van een 7-polige stekker. Omdat het in 1996 verplicht werd om aanhangers ook voorzien van achteruitrijverlichting, zijn veel aanhanger fabrikanten overgegaan op een 13-polige stekker. Dit omdat de constante stroom niet meer kon worden aangesloten omdat deze pool nu nodig was voor de verplichte achteruitrijverlichting. Hierbij moet de keuze dus worden gemaakt of deze pool wordt gebruikt voor de achteruitrijverlichting of voor de continustroom (waar deze pool eigenlijk voor bedoeld is).

Indien je een aanhanger hebt met een 7-polige stekker, en je auto is voorzien van een 13-polige stekker aansluiting, dan kun je hier een verloopstekker voor kopen waardoor je de aanhanger alsnog kan aansluiten en de aanhanger kunt voorzien van de juiste aanhanger verlichting.

Polen van een 7-polige steker

Een 7-polige stekker voorziet de aanhanger van stroom voor slechts de (toentertijd) belangrijkste functies: richtingaanwijzer links, richtingaanwijzer rechts, constante stroomdraad (of achteruitrijverlichting), remlichten, massa, achterlicht/breedtelicht en nummerplaat links, achterlicht/breedtelicht rechts.

Polen van een 13-polige stekker

De 13-polige stekker heeft meer aansluitingen, namelijk: richtingaanwijzer links, richtingaanwijzer rechts, mistachterlicht, massa, achterlicht links en voorlicht, achterlicht rechts + voorlicht + kentekenplaatverlichting, remlichten links en rechts, achteruitrijlamp, constante stroomdraad, constante stroomdraad geschakeld met contactslot, massa voor pool 9, massa voor pool 10, massa voor herkenning aanhangwagen.

Verschillende 13-polige stekkers

Zoals eerder werd benoemd, zijn er 3 bekende varianten van de 13-polige stekker. Hiervan wordt de Jaeger stekker hier in Nederland het meeste gebruikt voor de aanhanger verlichting. Verder zijn er nog de Multicon en Multicon west stekker.

Het verschil in deze 3 stekkers zit hem in de volgorde en plaats van de polen. Hierdoor zijn deze stekkers dus niet met elkaar te gebruiken. Gelukkig zijn hier wel verloopstekkers voor te krijgen zodat ze alsnog met elkaar zijn te gebruiken.