Verslaafd aan wiet

Dat is natuurlijk hartstikke gezellig. Of je nu naar de kroeg gaat, naar de discotheek of gezellig met je vrienden aan de keukentafel, zo’n feestje is altijd leuk. Je spreekt elkaar weer eens uitgebreid of je gaat heerlijk dansen en sjansen. Het kan allemaal. Tenminste, als je budget het toelaat. Want studenten hebben het soms niet makkelijk. Af en toe is het kiezen tussen een syllabus aanschaffen of biertjes drinken in de kroeg. En waar kies je dan voor?

Verslaafd aan wiet

Maak goede afspraken voor je vertrekt

Het klinkt heel cliché en misschien zelfs een beetje seksistisch, maar vooral vrouwen en meisjes moeten goede afspraken met elkaar maken als ze op stap gaan. De belangrijkste afspraak is natuurlijk dat niemand alleen naar huis gaat. Ook niet alleen met een vreemde mee. Je kunt in deze tijden niet voorzichtig genoeg zijn. Natuurlijk hou je elkaar in de kroeg goed in de gaten, maar soms hoef je maar even met je ogen te knipperen en de rest van je groepje is verdwenen. Loop dus zelf ook niet zomaar weg. Zeg altijd in ieder geval tegen een van de meiden waar je naartoe gaat. Ben je iemand van je groepje kwijt? Ga dan actief op zoek. Bel, app, loop een rondje, wat dan ook.

Drank en drugs? Of alcohol- en drugsvrij?

Het is natuurlijk heel gebruikelijk om in de kroeg een biertje of wijntje te doen. Maar laat je vooral niet onder druk zetten. Peer-pressure kan gevaarlijk zijn. Zeker in deze tijd, het begin van het nieuwe studiejaar doen veel mensen dingen die ze eigenlijk niet willen doen. Alleen maar om er bij te willen horen. Voor je het weet ben je verslaafd aan wiet en kun je niet meer zonder je dagelijkse biertje. En dat terwijl je de volgende dag gewoon weer in de schoolbanken hoort te zitten. Het lijkt moeilijk, maar “nee” is ook gewoon een antwoord. Voor hulp en meer informatie kun je altijd terecht bij verslavingszorg.

Kies je vrienden met zorg

Accepteren de mensen met wie je omgaat niet dat je geen alcohol drinkt (op doordeweekse dagen) of gaan ze er van uit dat je gezellig een pilletje mee doet? Dan zijn het geen vrienden. Jij bent je eigen belangrijkste vriend. Jij weet precies wat goed voor je is en wat goed bij jou past. Dus zorg altijd goed voor jezelf. Een ander is daar misschien minder toe genegen. Kies je vrienden met zorg. Blijf in je nieuwe studentenstad niet perse hangen aan de eerste mensen die je tegenkomt. Jij bent meer waard dan dat!