Mensen proberen over het algemeen steeds duurzamer te leven. Naast dat dit uiteraard veel beter is voor het milieu, kan het ook aanzienlijk kostenbesparend zijn, zoals in het geval van energiebesparing in en rondom je woning. In dit artikel vind je een aantal handige tips om je daarmee op weg te helpen.

Verwarming

Een groot deel van de energieberekening bestaat uit verwarmingskosten. Waarschijnlijk verbruik je het meeste warm water om te douchen. Je zou er dus in ieder geval op kunnen letten dat je niet te lang doucht. Er bestaan ook waterbesparende douchekoppen. Verder kan het ook helpen om slim om te gaan met je verwarming. Sluit bijvoorbeeld alle deuren in huis en laat de verwarming niet altijd (en in elke ruimte) aanstaan. Het kan zelfs helpen om de verwarming één graad of een paar graden lager te zetten dan je gewend bent. Als je van plan bent om bijna te gaan slapen, zou je ervoor kunnen kiezen om de verwarming een uurtje van tevoren alvast wat lager zetten. Een andere tip om te besparen op energie is door je slaapkamer überhaupt niet te verwarmen. Gebruik in plaats daarvan een warme deken of een kruik.

Overige tips om energie te besparen

Meer energiebesparende maatregelen zijn bijvoorbeeld om je huishoudelijke apparaten (koelkast, oven, etc.) op tijd te vervangen. Modernere apparaten zijn over het algemeen zuiniger dan oudere. Laat verder de televisie niet aan staan als er niemand aan het kijken is en zorg ervoor dat je niet te veel wasjes draait: het liefst alleen als de trommel (bijna) vol zit. Ook erg belangrijk: doe de lichten uit zodra je de kamer verlaat. En heb je dubbel glas? Dan zou je kunnen overwegen om in plaats daarvan triple glas te nemen. Ook dit helpt om energie te besparen.