tepelvoering-succesvol-melken

Bij bijna elke boer vind je een andere melkmachine. Elk boerenbedrijf heeft een andere grootte en invulling. Hierdoor moeten veel melkmachines bijvoorbeeld op maat gemaakt worden. Het belangrijkst is de juiste tepelvoering. 

Verschillende onderdelen en fases

Ondanks dat veel melkmachines op maat gemaakt moeten worden. De koeien worden op dezelfde wijze gemolken. Een melkmachine bestaat uit verschillende onderdelen. Deze kan je in vier categorieën verdelen: het vacuüm gedeelte, het melk voerende gedeelte, de vacuüm spoelleiding en de spoelleiding. Er zijn dus verschillende soorten melktechnieken. Bij het melken is de juiste tepelvoering erg belangrijk. Toch begint de voorbehandeling in de stal. De voorbehandeling is belangrijk voor het reinigen van de spenen. Tevens is de controle van de mastitis en de stimulering van de melkafgifte belangrijk. Om te zorgen voor schone uiers kan je deze reinigen met papieren wegwerpdoeken. Je kan ook ontsmettingsdoeken gebruiken. Hierbij is het belangrijk één doek per koe te gebruiken. Deze dienen uitgewassen te worden in de kookwas. 

Juiste onderhoud

Een tepelvoering dient tijdig vervangen te worden. Intensief gebruiken zorgt er namelijk voor dat de elasticiteit van de voeringen verloren gaat. Hierdoor is het niet meer mogelijk om de koe op de juiste manier te melken. Ook is het niet goed als we het hebben over de hygiëne. Door de kleine scheurtjes in de voering is het niet meer mogelijk om de spenen goed te reinigen. Tepelvoeringen gemaakt van siliconen kunnen bijvoorbeeld langer mee. Tot wel twee tot drie keer. De aanschaf is duurder maar uiteindelijk bespaar je hier weer geld mee aangezien ze dus langer mee gaan. Belangrijk bij veel tepelvoeringen is dat de voeringen doorgetrokken worden. Hierdoor wordt de elasticiteit behouden. Het is dus wel belangrijk dat dit op tijd gebeurt. 

Uitmelken

Als de tepelvoeringen te kort komen loop je het risico dat de koe niet goed uitgemolken wordt. Hierdoor is de kans groot dat de koemelk verliest in de stal zelf of ook wel in de ligboxen. Als de koemelk verliest in de ligbox is de kans groot dat er bacteriën ontstaan. Dit gaat ten koste van je koeien. Gelukkig wordt het steeds eenvoudiger om de koeien goed uit te melken. Dit heeft te maken met de moderne melkapparatuur.