Gemiddeld gaat een garagedeur met gemak 10 jaar mee. Dus wanneer je een nieuwe garagedeur gaat kopen kan het best lastig zijn om te bepalen welk model je beste kunt kiezen. Inmiddels zijn de garagedeuren namelijk verder doorontwikkeld met allerlei technische snufjes, waardoor het aanbod enorm groot is. In dit artikel helpen we je met een aantal praktische kopen tips op weg om het kopen van een nieuwe garagedeur wat eenvoudiger te maken.

Focus op het gebruik van de garage

De basisfunctie van een garagedeur is dat hij de garage afsluit. Maar de toepassing waarvoor je de garage gebruikt, dus wat je met de ruimte in de garage doet, is eigenlijk nog belangrijker. Focus daarom op het gebruik van de garage.

Een voorbeeld: je gebruikt de garage als opslagplaats. In dat geval vind je het belangrijk dat je de complete ruimte in de garage kunt gebruiken om stellingkasten en dozen neer te kunnen zetten. Een garagedeur die naar binnen klapt, en daardoor een gedeelte van de ruimte inneemt, is dan geen goede keuze. Terwijl een garage roldeur perfect aansluit op de behoefte om de ruimte in de garage optimaal te gebruiken. Een garage roldeur wordt namelijk verticaal geopend, dus recht boven de garage.

Een tweede voorbeeld: je gebruikt de garage als hobbyplaats. In dat geval is het belangrijk dat het behaaglijk is in de garage. Daarom is een garagedeur waarvan de deurpanelen geïsoleerd zijn een goede keus. Maar ook is het prettig dat wanneer je vele uren in de garage doorbrengt dat je eenvoudig kunt luchten, zonder dat je de hele garagedeur daarvoor hoeft te openen. Een garagedeur met een losse doorloopdeur voldoet aan deze wens.

De juiste uitstraling

Naast dat de garagedeur moet aansluiten op het gebruik van de garage, is de uitstraling van het deurblad belang. Wanneer je bijvoorbeeld op een boerderij woont, geeft een houten garagedeur een veel mooiere uitstraling dan een strakke moderne deur van aluminium.

En het tegenovergestelde is natuurlijk ook waar. Wanneer je een moderne woning hebt past juist een moderne strakke deur van aluminium weer veel mooier dan een houten garagedeur.

Naast het materiaal speelt natuurlijk ook de kleur van het materiaal een belangrijke rol. Zoek een kleur die goed aansluit op de andere kleuren van je woning.

Garagedeuren en veiligheid

Hoewel de meeste garagedeuren tegenwoordig van goede sloten zijn voorzien, blijft het belangrijk om bij het kopen van een garagedeur te controleren of de sloten goed zijn. Als leek zijnde is dat best lastig, dus vraag je garagedeur specialist of de sloten inbraakwerend zijn. Het is in principe geen ramp als je een garagedeur koopt waarvan de sloten van wat mindere kwaliteit zijn. Op de meeste garagedeuren kun je namelijk extra sloten laten monteren, zodat je deur alsnog goed bestand is tegen een inbraak.

De bediening van een garagedeur

Tot slot willen we het nog even hebben over de bediening van de garagedeur. In principe heb je twee keuzes: handmatige bediening en elektrische bediening. Het grote voordeel van een elektrische bediening is dat je niet hoeft te bukken om de garagedeur te openen. Bovendien kun je als je de garage als parkeerplaats gebruikt op afstand de garagedeur openen, dus zonder dat je moet uitstappen. Ideaal als het bijvoorbeeld regent.

Oriënteer, vergelijk en maak je aankoopkeuze

Zoals je hebt kunnen lezen komt er nogal wat kijken bij het uitkiezen van een garagedeur. Neem daarom de tijd om je goed te oriënteren, offertes van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en vervolgens een weloverwogen aankoopbeslissing te maken. Let overigens bij het vergelijken niet alleen op prijzen, maar ook op service en garanties. Op die manier krijg je een goed totaalbeeld van het aanbod op de markt.