Een mens kan verschillende redenen hebben om zijn of haar woning te gaan isoleren. De grootste reden om het huis te isoleren is echter het verhogen van het wooncomfort. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de koudere wintermaanden, dan wil je wel verzekerd zijn van een huis dat niet tocht, de warmte binnenhoudt en lang vasthoudt.

Als je er al aan begint, dan is het belangrijk om goed werk te leveren. Maar, hoe isoleer je een huis voldoende tot goed? Hierover lees je alles in dit blog. Benieuwd waar jij op moet letten tijdens de klus? Lees dan snel verder!

Om te beginnen is het goed om te kijken waar je wil isoleren

Jij zelf kent jouw huis als geen ander. Bekijk voordat je begint met het slopen van de muur of het verwijderen van de ruiten eens naar waar het daadwerkelijk nodig is om betere isolatie aan te brengen. Dit kan de vloer zijn, de muren of de ramen, maar ook het dak kan een optie zijn.

Muurisolatie is een van de meest gebruikte vormen van isolatie, naast het verbeteren van de vloerisolatie. Welke is het meest nodig in jouw huis? Begin daarmee. Je kunt er ook voor kiezen om alles in één keer te laten doen.

Zijn er dingen die je zelf kunt doen in plaats een professional inhuren?

Ja, die zijn er zeker. Zo is het mogelijk om voor veel vloeren zelf te beginnen met de werkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld goed met isolerende platen. Let bij vloerisolatie kopen wel op dat je de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal koopt. Op deze manier voorkom je namelijk zogeheten koudebruggen (die zorgen dat er toch nog wat kou door de isolatie komt hier en daar).

Als je toch de muur wil isoleren in plaats van de vloer, dan kan je de isolatie daarvan echter beter aan een professional overlaten. Vooral spouwmuurisolatie is een lastige om zelf te doen. Er zijn tegenwoordig ook andere manieren om een muur te isoleren, informeer hier vooral naar bij jouw professional.

Beginnen met het plannen van de isolatiewerkzaamheden

Wanneer je niet zeker bent van jouw zaak en of het wel verstandig is om (beter) te isoleren, laat dan een bouwkundig inspecteur langskomen. Deze kan gedegen advies geven over de specifieke situatie en helpt je op weg.

Nadat deze is geweest zijn er vaak een aantal punten helderder geworden. Aarzel niet en start gelijk met het plannen van de werkzaamheden. Plan een of twee weken in om eraan te werken en beginnen maar! Veel succes.