plant

We willen allemaal dat onze planten zo goed mogelijk groeien en lekker lang mooi blijven. Helaas kunnen niet alle planten goed tegen het donker. Als je je planten toch in een donkere ruimte in huis wilt laten groeien, kun je kweeklampen kopen die ervoor zorgen dat je planten genoeg licht krijgen. Dit geldt ook voor sommige planten die in de winter minder goed groeien. De meeste gebruikte kweeklampen zijn tegenwoordig led kweeklampen. In dit artikel kom je er alles over te weten.

Wanneer gebruik je kweeklampen?

Kweeklampen helpen je planten bij het groeien. Deze lampen zijn nodig als de planten uit zichzelf niet voldoende groeien, aangezien er te weinig licht aanwezig is. Vooral in de winter komen verschillende planten licht tekort op een plek in huis waar ze in de zomer wel voldoende licht krijgen. Als je de plant om wat voor reden dan ook niet wilt of kunt verplaatsen, is het dus een optie op er een kweeklamp boven te zetten. De lampen zorgen ervoor dat de zaadjes van de plant goed groeien en dat de plant – als deze eenmaal volledig is gegroeid – gezond blijft.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een kweeklamp?

Je denkt misschien : waarom heb ik speciale kweeklamp nodig en kan ik niet gewoon een normale lamp gebruiken? Het is echter heel belangrijk dat je een speciale kweeklamp gebruikt, aangezien het licht uit een normale lamp niet sterk genoeg is. Er zijn verschillende kweeklampen. Sommige hebben wit licht, en andere rood of blauw licht. Lampen met wit licht zijn de beste, aangezien alle kleuren daarin zitten. De plant heeft namelijk een combinatie van alle drie de kleuren nodig om te groeien en gezond te blijven.

Led kweeklamp

De meeste kweeklampen zijn voorzien van ledverlichting en dat is niet voor niets. Het stroomverbruik van led kweeklampen is wel 90 procent lager dan dat van andere kweeklampen. Bovendien worden de led kweeklampen niet heet, waardoor de planten niet transpireren en als gevolg daarvan minder vocht en voeding nodig hebben. Het feit dat de lampen niet heel warm worden, maakt ook dat deze erg veilig zijn. Tevens zijn de lampen erg duurzaam. Ze zijn schok- en trilbestendig en hebben een levensduur van zo’n 80.000 branduren, vergelijken met de 2.000 branduren van een normale kweeklamp.