Omdat we dag in dag uit veel tijd op het werk doorbrengen, hechten we veel waarde aan een prettige werkomgeving. Daarom is het als werkgever zijnde belangrijk om ervoor te zorgen dat je aantrekkelijk bent voor werknemers. Een bedrijfstuin kan hieraan bijdragen. Waarom dat zo is en waar je op moet letten als je in een bedrijfstuin gaat investeren, vertellen we je in dit artikel.

De voordelen van een bedrijfstuin

Een groene omgeving zorgt ten eerste voor meer rust, dus minder stress. Met alle werkzaamheden die dagelijks op ons afkomen, is een groene omgeving eigenlijk een must. Ga maar na bij jezelf, wat doe je als je even je hoofd wilt legen? Precies, dan ga je naar buiten maken, het liefst in een groene omgeving.

Een bedrijfstuin biedt echter meer voordelen dan alleen rust. Groen zorgt namelijk ook voor meer creativiteit. Met andere woorden, het zorgt voor betere werkprestaties, die ten goede komen aan jouw bedrijf. Ook zorgt groen voor een betere luchtkwaliteit. Beplanting zorgt voor zuurstof en vangt fijnstof af.

Tot slot zorgen alle voordelen die we zojuist besproken hebben voor een lager ziekteverzuim. Mensen die goed in hun vel op het werk zitten, zullen zich immers minder snel ziek melden.

Aandachtspunten bij het investeren in een bedrijfstuin

Wanneer je in een bedrijfstuin gaat investeren, is het belangrijk om in ieder geval met de volgende aandachtspunten rekening te houden:

De omvang van het bedrijfstuin

Zorg dat de tuin groot genoeg is, zodat al het personeel in de pauze van het groen kan genieten. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar door de juiste indeling van de tuin kun je meestal al een heel eind komen. Schakel dan ook altijd een hoveniersbedrijf in dat ervaring heeft met de aanleg van bedrijfstuinen, zodat je weet dat de mogelijkheden van de beschikbare grond optimaal worden benut.

We hebben een voorbeeld van een dergelijk hoveniersbedrijf voor je opgezocht en kwamen uit bij Aardoom Hoveniers. Meer weten?  Klik hier: bedrijfstuinen door Aardoom hoveniers.

De samenstelling van de beplanting

Als ondernemer zit je er niet op te wachten om om de haverklap een hoveniersbedrijf langs te laten komen om de beplanting bij te houden. Daarom is het belangrijk om bij het ontwerp van de bedrijfstuin aan te geven dat je onderhoudsvriendelijke planten in de tuin wilt hebben.

Natuurlijk mag er wel iets van groen zijn dat snel groeit, maar in verband met de onderhoudskosten van de bedrijfstuin moet dit worden beperkt. Daarnaast kunnen sommige plantensoorten voor allergische reacties zorgen. Vraag ook of de hovenier hier rekening mee kan houden.

Het aantal zitplaatsen

Veel mensen vinden het tijdens de warme maanden prettig om in de buitenlucht te lunchen. Zorg daarom dat ze hierin voldoende gefaciliteerd worden. Denk bijvoorbeeld aan picknicktafels en zitbankjes. Hiermee kunnen je medewerkers optimaal genieten van het mooie groen.

Fiscaal voordeel en bedrijfstuinen

Een bedrijfstuinen is een investering die je mag afschrijven. In dat kader is het goed om te weten dat er hoveniersbedrijven zijn die je tuin van een NL Green Label kunnen voorzien.

Een bedrijfstuin met NL Green Label mag boekhoudkundig versneld worden afgeschreven, waardoor je van fiscaal voordeel profiteert. Doe dus altijd navraag bij het hoveniersbedrijf of ze het label kunnen verstrekken.

Tot slot: vergelijk hoveniersbedrijven met elkaar

Nu je weet welke voordelen een bedrijfstuin je oplevert en waar je op moet letten als je in zakelijk groen gaat investeren, is het aan te raden om bij enkele hoveniersbedrijven een offerte aan te vragen. Op die manier kun je de verschillende aanbiedingen met elkaar vergelijken en tot een goed besluit komen. Succes!