Niets is zo vervelend als schade door een kapot dak, daarom is dakrenovatie zo ontzettend belangrijk. Een poreus of lek dak kan enorme schade aanrichten aan de binnenkant van de woning. Denk aan vochtplekken op de muren en het plafond en aan beschadiging van huisraad. Door het goed onderhouden van je dak, voorkom je dit soort ellende. Maar niet alleen het renoveren van het dak is een must, ook het periodiek laten reinigen van het dak, hoort bij goed onderhoud.

Pannendak en plat dak

Een pannendak is minder onderhoudsgevoelig dan een plat dak. De pannen moeten wel periodiek gecontroleerd worden, maar normaliter zal een pannendak minder snel verouderen of beschadigen. Een dakpan heeft namelijk een gemiddelde levensduur van tussen de vijftig en honderd jaar. Een plat dak met dakbedekking daarentegen gaat gemiddeld minimaal twintig jaar mee, hoogstens veertig jaar. Het verdient de aanbeveling om een plat dak daarom ook twee keer per jaar te controleren op beschadigingen of lekkage. Vooral aan de randen slijt dat soort type dak het snelst.

Verschil dakrenovatie en dakreparatie

Er zit een verschil in het renoveren van een dak en het repareren ervan. Bij een renovatie wordt de (bovenste) laag van het platte dak helemaal vernieuwd. Bij een reparatie gaat het om herstelwerkzaamheden aan een bepaald deel van het dak, dus niet aan het gehele dak. Een derde mogelijkheid is die van het compleet vervangen van het dak. Dit is wel de uiterste optie en zal nodig zijn als reparatie of renovatie al een gepasseerd station is. Natuurlijk is er een verschil in kosten tussen reparatie, renovatie of compleet vervangen van het dak. Laat altijd een ervaren dakdekker een oordeel vellen over de toestand van het dak en laat je goed adviseren welke optie voor jou en je dak het meest noodzakelijk en rendabel is.

Mogelijkheden voor subsidie

Soms is het mogelijk om subsidie aan te vragen als je je woning gaat verbouwen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het (beter) isoleren van je dak. Het kan zeker renderen om advies te vragen bij een dakrenovatie. Wellicht is er subsidie mogelijk en valt de investering van renovatie zo manier reuze mee.