Koudemiddelen worden gebruikt bij het afvoeren van warmte of van kou. Koudemiddelen kun je onderverdelen in twee typen, namelijk synthetische koudemiddelen en natuurlijke koudemiddelen.

Synthetische koudemiddelen

Het voordeel van synthetische koudemiddelen is dat zij de juiste eigenschappen hebben om bepaalde installaties zo goed mogelijk te laten draaien. Koudemiddelen kunnen namelijk erg schadelijk zijn als er sprake is van een lekkage, dus het optimaal laten werken van een installatie is noodzakelijk.

Natuurlijke koudemiddelen

Het voordeel van natuurlijke koudemiddelen is dat zij ook de juiste eigenschappen hebben om een installatie goed te laten draaien, maar daarnaast zorgt een natuurlijk koudemiddel ervoor dat het energieverbruik zo laag mogelijk blijft. Daarnaast is een natuurlijk koudemiddel, zoals het woord al zegt, minder belastend voor het milieu. Een van de nadelen van een natuurlijk koudemiddel is dat bij een lekkage het koudemiddel voor gevaar kan zorgen voor de gezondheid van de mens. Ammoniak is namelijk giftig, kooldioxide is verstikkend en koolwaterstoffen, zoals propaan, is brandbaar en explosief.

Doordat er gevaren zitten aan het gebruik van natuurlijke koudemiddelen is het verplicht om jaarlijks een keuring uit te voeren door een gecertificeerde monteur. Voor welke installaties je een keuring moet laten uitvoeren gelden ook weer verschillende regels.

Certificaties

Doordat het werken met synthetische koudemiddelen en natuurlijke koudemiddelen gevaren met zich mee kunnen brengen. Daarom moet iemand die met deze koudemiddelen werkt in bezit zijn van een vakbekwaamheidscertificaat. Zo heb je voor verschillende soorten koudemiddelen andere certificaten nodig:

Voor ammoniak heb je PGS13 nodig. Voor brandbare koudemiddelen heb je NPR7600 nodig en voor kooldioxide heb je NPR7601 nodig.