efteling

De nieuwe attractie “De Baron” in de Efteling is geopend!

De Baron 1898, ook wel kortweg de Baron genoemd, opende op 1 juli haar deuren. Na de officiële opening op 30 juni, is het één dag later ook toegankelijk voor de Efteling bezoekers zelf.

Het verhaal achter de Baron

De nieuwe achtbaan is gebaseerd op een Nederlandse goudmijn, namelijk de Staatsmijn Oranje-Nassau in Heerlen. Deze attractie vertelt het verhaal over Gustave Hooghmoed, die op een dag in 1898 een oude kolenmijn vindt. Gedurende zijn ontdekkingsreis vindt hij in deze kolenmijn goud, en hierdoor bouwt hij er een nieuw mijn voor zodat hij het goud kan verzamelen. Maar, de zogenaamde Witte Dieven willen hier een stokje voor steken – zij willen het goud dat zich in de kolenmijn bevindt zelf. Baron Hooghmoed moet een manier zien te vinden om af te dalen, en alsnog het goud te kunnen delven. De attractiebezoekers zijn hier het synoniem van de Baron, op het moment dat zij in de attractie stappen zullen de kabels van de mijnwagen “doorgesneden worden” door de Witte Dieven, de vrije val begint en zo start de attractie.

Het verhaal van De Baron 1898 heeft veel overeenkomsten met andere attracties in de efteling zoals de Vliegende Hollander of Villa Volta. In beide gevallen gaat het om een man die iets probeert te ontdekken, maar tijdens zijn ontdekkingsreis gesaboteerd wordt.

Nog voordat de bezoekers de attractie zijn in gestapt, begint het verhaal van de Baron al.  De medewerkers van de baron coördineren de bezoekers in twee ploegen van achttien personen. In totaal betreden er dus per attractie-rit 36 bezoekers het gebouw. De bezoekers worden het gebouw van de Baron binnen geleidt, waar de eerste voorshow begint. De ruimte is aangkleed als een kleedlokaal, waar een kleedbank en een grammofoonspeler. Op de muren zijn een aantal projectieschermen opgehanden, waar Gustave zijn verhaal verteld. Na een korte introductie over Gustave zelf-en de mijn-vertelt hij dat rijkdom binnen handbereik ligt; maar dan wordt hij plots onderbroken. De drie Witte Dieven gaan naar binnen en waarschuwen de mijnwerkers (de attractie-bezoekers) niet verder te gaan.

De vrije val

De baron schiet vervolgens uit zijn vel en dringt de mijnwerkers aan om verder te lopen naar het loonlokaal. Dit loonlokaal is de toegang tot de echte attractie: de achtbaan. Nadat de bezoekers de juiste deuren naar de treinen hebben gevonden, kunnen ze instappen. Het ziet er uit als een fabriekshal, met grote ijzeren pijpleidingen en een hek. Zodra de trein vertrekt, zullen de drie Witte Dieven weer verschijnen. Dit keer zullen zij de attractie saboteren, en geven aan dat ze de mijnwerkers al hebben gewaarschuwd en dus de gevolgen moeten onderzien. “Hoogmoed komt voor den val” zijn de laatste woorden van de drie Witte Dieven. De mijnwerkers worden omhoog getakeld en daarna komt het treintje in een vrije val.

De nieuwe attractie van de efteling is origineel, mysterieus en heeft een bijzonder sterk verhaal. Wanneer je de Efteling bezoekt, is het zeker aan te raden om deze attractie niet over te slaan!

Over de auteur Tom Peeters

Hallo, ik ben Tom, en ik houd ervan om nieuwe leuke plekjes te ontdekken in België en Nederland. Mijn ervaringen schrijf ik hier neer in mijn blog. Veel leesplezier!