0723_rollercoaster

Achtbaanveiligheid in Nederland

Afgelopen week was er in Engeland sprake van een ernstig ongeluk door een ongeval met een achtbaan in Engeland, waardoor er vier mensen gewond raakte. Het is de nachtmerrie van elke pretpark bezoeker: er waren twee wagentjes tegen elkaar opgeknald.

Dit zorgde voor veel ophef in ook de Nederlandse media, zijn de achtbanen eigenlijk wel veilig? Is het wel verantwoord om in een achtbaan te gaan?

Uit een interview met Achtbaan expert Edwin Franken, van het keuringsinstituut TUV Nederland, blijkt dat deze zorgen volledig ongegrond zijn. Hij licht toe dat er elk jaar controles zijn voor elke achtbaan die in Nederland staat. Deze controles zijn verplicht, en worden door het onafhankelijke instituut uitgevoerd om de veiligheid te handhaven. Deze jaarlijkse controle duurt tenminste 3 dagen, en volgens Edwin wordt werkelijk elk aandachtspunt zorgvuldig behandeld. Buiten deze controles, zijn er ook nog eens controles van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Deze controles gebeuren onaangekondigd, en onverwachts zodat ze juist een werkelijk idee krijgen van hoe veilig de achtbaan is.

Bovendien is het verplicht in Nederland om veiligheidssensoren te hebben in de achtbanen. Hoewel dit in Engeland niet het geval is, zijn het juist dit soort toevoegingen die achtbanen extra veilig maken. Meneer Franken voegt hier aan toe dat deze veiligheidssensoren een directe weergave zijn van hoe de achtbaan functioneert. Als er ook maar een indicatie is dat er iets niet naar behoren functioneert, dan zullen de veiligheidssensoren dit weergeven. Indien dit het geval is, moet de achtbaan direct gesloten worden totdat het problemen verholpen is en de achtbaan weer veilig kan verlopen.

Tenslotte is er nog de technische dienst van het park zelf. Tijdens de wintermaanden-wanneer de meeste attractieparken gesloten zijn- worden er grote technische werkzaamheden verricht. Ook dit wordt zorgvuldig gecontroleerd door het attractiepark zelf. Een ernstig ongeluk kan in sommige gevallen zelfs tot een faillissement van het park leiden. Deze motivatie is genoeg voor pretparken om hier extra middelen, tijd en geld aan te besteden.

Deze strenge controles van twee verschillende autoriteiten en verschillende unieke wetten en regelgeving speciaal voor achtbanen lijkt in eerste instantie te streng. Echter, achtbanen worden zeer intensief gebruikt. In het hoogseizoen kan een achtbaan maar liefst 80 tot 120 ritjes maken, afhankelijk van hoe lang de rit duurt. Een achtbaan werkt net als elk ander product, hoe meer het gebruikt wordt hoe groter de kans is dat er een mankement voorkomt.

Over de auteur Tom Peeters

Hallo, ik ben Tom, en ik houd ervan om nieuwe leuke plekjes te ontdekken in België en Nederland. Mijn ervaringen schrijf ik hier neer in mijn blog. Veel leesplezier!